Gyöngyösi Család és KarrierPont

Szerdán került bejelentésre a hátrányos helyzetű édesanyákat és családjukat segítő babacsomag-program elindulása, melynek összértéke 2 milliárd 121 millió forint. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára jelentette be a segítő program elindulását Ófehértón.

Czibere Károly elmondta: a háromévesnél fiatalabb gyerekeket, szüleiket és a várandós édesanyákat segítő kezdeményezést a tavaly júniusban útnak indított, 18 milliárd forint összértékű élelmiszerosztási programhoz kapcsolódva indította el a tárca.

A tartós fogyasztási cikkeket tartalmazó, húszezer forint értékű csomagban a legkisebbek ellátásához nélkülözhetetlen eszközök találhatóak meg, így például digitális hőmérő, pelenka, orrszívó, törlőkendő és takaró.

A babacsomagot a gyermekjóléti szolgálatok segítségével mintegy 26 ezer rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket nevelő édesanya kapja meg 2020-ig évente egyszer – tette hozzá.

Az ófehértói gondozási központban a csomagosztással egybekötött sajtótájékoztatón az államtitkár hangsúlyozta, fontos, hogy a hátrányos helyzetű családok ne csak a havonta járó élelmiszercsomagot kapják meg, hanem segítsék őket a legkisebb gyerekek ellátásában is.

Czibere Károly jelezte: a kormány az elmúlt években számos intézkedéssel és eszközzel segítette ezeket a családokat, ilyen volt a hároméves kortól kötelező óvodáztatás bevezetése, az ingyenes étkeztetés rendszerének folyamatos fejlesztése, a szünidei gyermekétkeztetés elindítása, az ingyenes tankönyv biztosítása az iskola első kilenc évfolyamában, valamint a tanodák és a Biztos kezdet gyerekházak országos hálózatának folyamatos bővítése.